Att köra med husvagn

Oavsett om man har en egen husvagn eller om man hyr en måste man ofta transportera den till det ställe man vill campa på. I vissa fall kan den redan vara uppställd på en camping och i andra fall kan man betala extra för att husvagnen ska köras ut. Om inte de alternativen finns måste man helt enkelt koppla på bilen och köra husvagnen själv. Men hur går det till att köra med husvagn och är det något särskilt man bör tänka på?

Vilket körkort krävs?

Om man bara har ett B-körkort är det inte alls säkert att man får dra en husvagn med den bil man har. Det finns nämligen gränser för hur tunga fordon man får köra. Om man har en liten bil får man ofta inte dra för tungt, och om man har en större bil kan ekipagets totalvikt ofta överstiga gränserna. Det gäller därför att ha koll på hur mycket man får dra innan man köper eller hyr en husvagn. Om man blir stoppad av polisen kan det resultera i böter och ofta får man ställa av sin husvagn och låta någon annan hämta den. Om det inte är långt till närmaste camping, och om vikten inte överstiger med allt för mycket kan man dock få fortsätta köra husvagnen dit.

Om det blåser ute

En husvagn är stor och den kan bli ett bra vindfång när man är ute och kör. Om man inte har kört med husvagn innan och det är blåsigt ute kan det vara bra att ta det lite extra lugnt. En plötslig kastvind kan göra att man snabbt tappar kontrollen över ekipaget. Om det blåser mycket kanske det rent av är värt att stanna en stund extra och se om vinden lägger sig något. Det är viktigt att komma ihåg att inte trycka hårt på bromsen om ekipaget börjar vingla. Tryck istället lätt på gasen och bromsa sedan ner när läget är stabilt.

Backa med husvagn

En husvagn är lång och det kan vara nog svårt att manövrera den runt hör och framåt i trånga utrymmen. Men hur ska man gå till väga om man tvingas backa ut ekipaget? Man kanske måste backa in på en campingplats? Ofta går det bra så länge man tar det lugnt. Det är en fördel om man har med sig någon som kan hjälpa till med dirigering utanför bilen. Om det blir nödvändigt kan man också haka av husvagnen från bilen och backa den för hand. Det är tungt och det kan ta en stund men det är bättre än att köra sönder husvagnen eller andra saker.

Öva innan

Om man har möjlighet kan det vara klokt att öva att köra med husvagn innan semestern. Kanske finns det en stor parkring att köra runt på?

Att köra med husvagn
Scroll to top
zakra