Att hyra en stuga

En stugsemester är ofta något många drömmer om. Stugor hyrs ut under hela året, oavsett om det är varmt eller om det snöar. Skillnaden är var i Sverige de hyrs ut. Under vintersäsongen är det främst stugorna i norr som blir fullbokade, men under sommaren trängs turister från all världens hörn i södra Sverige. Men hur går det egentligen till att hyra en stuga?

Hyra av en camping

På campingplatser finns det ofta flera olika typer av stugor och det kan också finnas speciella stugbyar där det bara finns stugor. När man hyr en stuga på en camping vet man att uthyrningen sköts seriöst, i alla fall så vida campingen finns med i Svensk campings riksorganisation. På campingen finns det ofta en reception att kontakta dygnet runt om något skulle vara felaktigt. Det finns också större byggnader med toalett, dusch och kanske till och med kök som gästerna får använda.

Hyra stuga privat

När man hyr en stuga av en privatperson finns ofta kök, toalett och dusch i stugan. Det finns dock ofta inte någon som kan ge snabb hjälp vid ett problem. Ibland är ägaren av stugan inte i närheten alls. Det kan också finnas lite oklarheter om vad som gäller när man hyr stugor privat. Om man väljer att hyra en stuga av en privatperson är det viktigt att man ser till att skriva ett kontrakt. I kontraktet bör det bland annat framgå hur länge man ska hyra stugan, om det får förekomma husdjur med mera. Det bör också framgå om lakan ska ingå, om man ska sköta städning själv samt om saker som el och vatten ingår i hyran. Det är också bra om man får godkänna en lista med vilka inventarier som ingår i stugan när den hyrs ut.

Städning

När det gäller uthyrning av stugor kan det ofta finnas regler för hur städningen ska gå till. På vissa ställen kan man inte själv välja att städa utan en kostnad för det kommer till per automatik. Om man har haft husdjur i stugan kan man inte heller undgå en extra kostnad för städning. Det beror helt enkelt på att det ofta krävs mer resurser för att ta bort päls, kattsand med mera. Ibland finns det dock städmaterial i stugan och då kan man som gäst välja att städa själv och inte betala för tjänsten. Det gäller dock att man städar ordentligt. Om man missar något kan man få en faktura för otillfredsställande städning och då är ofta beloppet högre än om man från början avtalar med stugägaren eller campingen att de ska städa mot en extra kostnad. Ofta behöver man damma av, ta ut sopor och dammsuga samt eventuellt torka av golven i stugan.

Att hyra en stuga
Scroll to top
zakra