Att sätta upp ett tält

Om man ska ut och tälta gäller det först och främst att man vet hur ett tält sätts upp. Det finns flera olika modeller att välja mellan och de är alla i olika storlekar. Vissa tält är riktigt enkla att sätta upp medan andra tar några timmar även om man är många som hjälps åt. De sistnämna används ofta inom organisationer och till exempel hos scouterna eller i skolor. Men hur ska man gå till väga?

Håll reda på delarna

Det är viktigt att hålla reda på delarna till tältet, annars kan det bli svårt att få ordning på det. Vid monteringen är det en fördel om alla pinnar med mera är markerade med siffror eller bokstäver så att man vet vad de ska användas till. Det är alltid en fördel att ha satt upp tältet ett par gånger innan resan. Då vet man att man kan, även om det blir mörkt, om det blåser eller regnar.

Spänn duken ordentligt

När man sätter upp tältet är det viktigt att spänna tältduken ordentligt. Om det regnar kan regnet annars fasta i fickor på duken och om man har otur kan den gå söner eller så rasar tältet ner när man sover. Duken hjälper också tältet att hålla samman och om den inte blir ordentligt spänd riskerar man att tältet inte håller för minsta vind.

Se upp för tältlinor och tältpinnar

Det är viktigt att man under uppsättningen av tältet ser upp för tältpinnar och tältlinor som fästs i marken. Om man trasslar in sig i en lina är det stor risk för att hela tältet rasar ner och då måste man börja om igen.

Att sätta upp ett tält

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top
zakra