Glöm inte bort fasaden!

Att renovera sin sommarstuga är både ett roligt och spännande projekt. Här har man chansen att göra om och nytt, samtidigt som man skapar sin personliga prägel på stugan. Kanske väljer man bort tråkiga och ineffektiva fönster mot nya och fräscha eller så vill man satsa på att bygga ut eller lägga nya golv. När man renoverar är det många saker som behöver stämma in för att jobbet ska bli hållbart och snyggt, men hur är det med utsidan av huset?

De allra flesta personer vet vikten med att värna om sina golv, fönster och t. ex. isoleringen i sin sommarstuga. Detta hjälper stugan att behålla värmen och ser också till att man som ägare sparar in en hel del pengar på elen. Tyvärr kan det vara lätt hänt att man glömmer att se över fasaden på sin stuga, vilket kan leda till många tråkigheter om det vill sig illa.

Majoriteten av alla sommarstugor har en fasad i trä. Trä är ett mycket slitstarkt och miljövänligt material, men som kräver en hel del underhåll. Det är inte ovanligt att träet snabbt kan bli smutsigt eller att färgen börjar att flagna. Ibland kan ytskiktet på fasaden vara så slitet att man faktiskt måste göra en helrenovering.

Oavsett om du enbart ska fixa till färgen eller helrenovera är det viktigt att inte glömma bort tvätten först. Många fasader ändrar utseende helt efter en ordentlig tvätt och det är inte säkert att jobbet behöver bli så stort som man först tror. Den smuts som fastnar på fasaden är vanligtvis alg-angrepp och ju renare miljö som huset befinner sig i, desto mer alger blir det. Även skicket på färgen och kvaliteten har stor betydelse för hur mycket alger som fastnar, men genom att tvätta fasaden med jämna mellanrum så kan man få huset att se snyggt och prydligt ut, länge.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *