Fem ställen i Sverige där vi rekommenderar att köpa sommarstuga

Ungefär 20 mil från polcirkeln hittar vi Kalix. En stillsam och vacker ort belägen vid Kalixälven — där orten har fått sitt namn. Med bara ett par timmars bilfärd till fjällvärlden, och Bottniska viken en cykeltur bort, är det svårt att inte lockas av ett stugliv i Kalix skärgård. Om vi rör oss söderut hittar vi Gotland, den charmiga ön som ligger i Östersjön. Världsarvförklarade Visby, enastående naturliv och de medeltida kyrkorna gör denna ö till en fantastisk plats för en sommarstuga. Blir man sugen på en utlandsresa ligger Baltikum i princip ett stenkast bort.

Norrlandskustens gyllene pärlor

Den norrländska kusten erbjuder ett högklassigt skärgårdsliv — med närhet till vatten — samtidigt som man också får en språngbräda till fjällen. En underskattad pärla är Umeå. När man funderar på att bygga sommarstuga kanske man inte tänker på en av Norrlands metropoler som ett värdigt alternativ. Men Umeå har ett utmärkt läge, med såväl naturliv som stadsliv. Lägg till en båt i ekvation och du har helt plötsligt hela Bottniska viken att utforska. Vill du ha mindre stadsliv och mer lugn är Nordmaling det perfekta valet. Nordmaling erbjuder mycket av det Umeå erbjuder, men med mer fokus på avkoppling. Skulle ett shoppingbehov uppstå har du fem mil till närmaste storstad.

Bland Kosterhavets öar

Vi hoppar till västkusten — Bohuslän, mer exakt. Utanför Strömstad breder Kosterhavet ut sig över horisonten. Öarna som flockar sig där ute är fantastiska platser att slå sig ner med en stuga på. Bland annat är Kosterhavet en nationalpark, vilket garanterar ett frodigt växt- och djurliv. Strömstad, även kallad räkans huvudstad, har ett stort shoppingutbud och inte minst riktigt god mat. Vad sägs om att kunna köpa färsk lunchfisk på morgonen och ta med hem till stugan? När solnedgången närmar sig kan du ta en åktur med båten, eller bara lägga dig på stranden och njuta. Sverige är proppfullt med guldkorn. Från norr till söder.